Logo

Çitalar Hakkında

Ana vatanı Afika ve Asya olan kedigiller ailesinden, saatte 112 km koşabilen en hızlı kara hayvanı. Afrika’nın Cezayir’inden Asya’nın Hindistan’ına kadar uzanan bölgede rastlanır. Minik kulaklı, uzun bacaklı olup, sarımtrak kahverengi postu siyah beneklidir. Leoparda benekler halkalı, çitada ise doludur. Ayrıca çitanın gözlerinin altından çenelerine doğru birer siyah çizgi uzanır. 75 santimetrelik kuyruğu ile beraber 210 cm uzunluğunda, 50 kilo ağırlıktadır. Yüksek otlar içinde gizlenerek antilop, ceylan, tavşan gibi memelileri avlar. Avına 112 kilometrelik bir hızla atakr. Bu hızı 400-500 metre sonra düşmeye adım atar. Bu mesafe içerisinde yakalanmayan avları pençesinden kurtulabilirler. Çita, tırmanamaz ve tırnaklarını kediler şeklinde pençenin içine çekemez. Ehlileştirilerek, ceylan ve antilop avında başarıyla kullanılır. Hindistan recaları bu şekilde avlara çok meraklıdır. Avcılar çitayı at sırtında takip ederler. 

Belirli üreme mevsimleri olmayıp, her yıl 95 günlük gebelik döneminden sonra gözleri kapalı 2-4 yavru doğurur. Bu tarz şeylerin gözleri iki hafta sonra açılır, postları koyu beneklidir. Genellikle yalnız avlanan çitalar, bazan aile topluluğu halinde de avlanırlar. Postu, kürk için beğenildiğinden sayıları fazlaca azalmıştır. 

 

Resimler

Tüm hakları saklıdır